Τοπικές Γεύσεις

Οι επισκέπτες της Σύρου δεν θα πρέπει να παραλείψουν να δοκιμάσουν τις τοπικές συνταγές αλλά και τα διάσημα προϊόντα του νησιού.

Μερικές από αυτές είναι η αετόπιτα (μια συνταγή με λαγάνα, ψάρι, σκόρδο, μάραθο και ντομάτα), οι λαχανοντολμάδες με σταφίδες, το χωριάτικο λουκάνικο, το γεμιστό καλαμάρι, το ψητό χταπόδι, το στιφάδο, την καβουροσαλατα, τη ρεβιθοσαλάτα.

Πέρα από όλα αυτά τα εδέσματα που μπορεί κάποιος να απολαύσει στα δεκάδες ταβερνάκια, η Σύρος φημίζεται και για τα προϊόντα που υπάρχουν σε όλα τα τοπικά καταστήματα, από την πρωτεύουσα μέχρι και το πιο μικρό χωριό.

Από τα πλέον δημοφιλή προϊόντα είναι τα τυριά που παράγονται στο νησί όπως το Σα Μιχάλη (αλμυρό, σκληρό τυρί), η κοπανιστή, η βιοσύρα, φέτα, η ξερή και η νωπή μυζήθρα, τα σκορδολουκάνικα, αλλά και η κάπαρη, οι λιαστές ντομάτες, τα ξερά  σύκα, το κρασί.

Το πιο φημισμένο προϊόν, όμως, που έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομα του με το νησί είναι το συριανό λουκούμι. Η τέχνη της παρασκευής έφτασε εδώ από τους πρόσφυγες της Χίου και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960 υπήρχαν πολλές βιοτεχνίες παραγωγής λουκουμιών.

Σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά καταστήματα παραγωγής και πώλησης λουκουμιών με την παραδοσιακή πατροπαράδοτη συνταγή. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το έτερο συριανό προϊόν την χαλβαδόπιτα, με την συνταγή που κρατάει ακόμα μέσα στα χρόνια, από θυμαρίσιο συριανό μέλι και φρεσκοψημένο αμύγδαλο.


Scroll to top