Γεωγραφία

Η Σύρος είναι ένα νησί 84,069 τ.χλμ. που το συναντάμε στις κεντρικές Κυκλάδες. Συνορεύει με πολλά νησιά του Κυκλαδικού συμπλέγματος. Βόρεια συνορεύει με την Άνδρο , βορειοανατολικά με την Τήνο , ανατολικά με την Μύκονο , νότια με την Πάρο και την Σίφνο , και δυτικά με την Κύθνο

Περιμετρικά της Σύρου συναντάμε έναν μεγάλο αριθμό από βραχονησίδες και μικρά ερημωμένα νησάκια. Απέναντι από την Ερμούπολη είναι τα ερημικά νησάκια Γαϊδουρονήσι ή Φανάρι ή Δίδυμη και Στρογγυλό Ερμούπολης . Απέναντι από τον οικισμό Βάρη στα νοτιοανατολικά απλώνεται το νησάκι Άσπρο . Από την δυτική πλευρά του νησιού και συγκεκριμένα απέναντι από την παραλία Κόμητο συναντάμε το ερημικό νησάκι Στρογγυλό Ποσειδωνίας  το νησάκι Σχινονήσι νοτιοανατολικά της παραλίας Αγκαθωπές  και το Ψαθονήσι έξω από τον κόλπο του Φοίνικα. Στα ανατολικά συναντάμε το μικρό νησάκι Βαρβαρούσα ακριβώς απέναντι από την ερημική παραλία με το ομώνυμο όνομα.

Το νησί της Σύρου γεωμορφολογικά θα το κατατάσσαμε σε ημιορεινό με βραχώδη άγονα εδάφη με μεγάλες κλίσεις στο μεγαλύτερο μέρος της. Το ανάγλυφο του νησιού είναι έντονο και αποτελείται από βουνά και λόφους με έντονες κλίσεις και βραχώδη απογυμνωμένα εδάφη, κυρίως στο βόρειο τμήμα του νησιού. Εδώ συναντάμε και τον ορεινό όγκο του Σύριγγα, ενώ στο νότιο τμήμα σχηματίζονται τα βουνά, των ορεινών όγκων Νήτες και Γερούσι. Στο νότιο μέρος θα συναντήσουμε και τα γόνιμα εδάφη του νησιού κοντά στις ακτές εκεί όπου καταλήγουν οι χείμαρροι μεταφέροντας τα νερά της βροχής. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε αυτά τα εδάφη αναπτύχτηκαν και οι περισσότεροι οικισμοί του νησιού.

Το κλίμα της Σύρου είναι Μεσογειακό με χαμηλά επίπεδα βροχόπτωσης, λόγω των ελάχιστων βροχοπτώσεων κατά την διάρκεια του έτους και χαρακτηρίζεται από τα δροσερά καλοκαίρια αλλά και τους ήπιους χειμώνες. Η μέση μηνιαία θερμοκρασία του αέρα παρουσιάζει ελάχιστο το μήνα Ιανουάριο με 11,5οC και μέγιστο τον μήνα Ιούλιο με 29οC. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 18,5οC, ενώ η μέση τιμή της σχετικής υγρασίας του έτους είναι 65%, με ελάχιστο τον Ιούλιο (56%) και μέγιστο τον Νοέμβριο (72%)

Η Σύρος θα μπορούσε να χωριστεί σε δυο μέρη. Το βόρειο ή Επάνω Μεριά, το ορεινό τμήμα του νησιού που αποτελείται από λίγους οικισμούς και ελάχιστους κατοίκους. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της Απάνω Μεριά είναι οι λιγοστοί και όχι τόσο καλής ποιότητας δρόμοι, τα πολλά δύσβατα μονοπάτια και οι αρκετές απομονωμένες παραλίες. Ένα μεγάλο μέρος εξάλλου του βόρειου τμήματος είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα NATURA 2000. Το νότιο μέρος του Σύρου είναι και το κομμάτι του νησιού που είναι το πλέον ανεπτυγμένο. Εδώ θα συναντήσουμε και την πρωτεύουσα του νησιού Ερμούπολη. Στο πεδινό τμήμα του νησιού συναντάμε τους περισσότερους οικισμούς, τις περισσότερες προσβάσιμες  και οργανωμένες παραλίες, αλλά και την συντριπτική πλειοψηφία των αξιοθέατων του νησιού.

Στην Σύρο απαντώνται περί τα 16 διαφορετικά πετρώματα με σημαντικότερα από αυτά το μάρμαρο, τον σχιστόλιθο, και τον πρασινοσχιστόλιθο που καταλαμβάνουν έκταση μεγαλύτερη του 75% του νησιού.

Έχει βλάστηση από μικρούς θάμνους, με το θυμάρι να είναι το κυρίαρχο είδος και να ακολουθούν ο ασφόδελος, η αστιβίδα, η ασφάκα και η φασκομηλιά. Σε πολλές περιοχές του νησιού συναντάμε τις βασικές γεωργικές καλλιέργειες όπως τα κτηνοτροφικά φυτά, τα αμπέλια, τα οπωροκηπευτικά καθώς και θερμοκηπιακές καλλιέργειες.


Scroll to top