Ι.Ν Αναστάσεως (Ανάσταση του Σωτήρα)   

Στην κορυφή του λόφου Δήλι δεσπόζει η ορθόδοξη εκκλησία της Αναστάσεως. Αρχικά, ο Δήμος Ερμούπολης σχεδίαζε να τοποθετήσει στην θέση αυτή το μνημείο πεσόντων της επαναστάσεως, αλλά τελικά αποφασίστηκε το μνημείο να τοποθετηθεί μπροστά από τον ναό του Αγίου Νικολάου ώστε ο ναός της Αναστάσεως να αντισταθμίσει κατά κάποιο τρόπο την δεσπόζουσα θέση του καθολικού Σα Τζώρτζη στον λόφο της Άνω Σύρου.

Η εκκλησία ολοκληρώθηκε το 1909, με σχέδια του Δημητρίου Ελευθεριάδη, και εγκαινιάστηκε το 1908 από τον Μητροπολίτη Σύρου Αθανάσιο Λεβεντοπούλου. Είναι Βυζαντινού ρυθμού, σε σχήμα σταυρού με τρούλο, την οροφή της εισόδου κοσμεί αέτωμα, ενώ περιβάλλεται από δυο πύργους κωδωνοστασίων που κατασκευάστηκαν το έτος 1915 – 1916 από τους ευεργέτες Σ. και Θ. Πάγκαλο.

Στο εσωτερικό του χωρίζεται σε τρία κλίτη, έχει γυναικωνίτη και χαρακτηριστικός είναι ο ξυλόγλυπτος άμβωνας που αποτελεί αντίγραφο του άμβωνα του Αγίου Νικολάου. Στην ενορία λειτουργεί κατηχητικό σχολείο και κύκλος μελέτης της Αγίας Γραφής. Έχει Νεανικό κέντρο και πρεσβυτέριο και γιορτάζει την Κυριακή του Θωμά.Photos

Slide 1
Slide 2
Photo: 2/4 Scroll to top