Άνω Σύρος   

Πρόκειται για πόλη που κρατάει αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων το χρώμα και την αρχιτεκτονική της μεσαιωνικής πόλης. Ιδρύθηκε στα πρώτα χρόνια της Φραγκοκρατίας από τους Βενετούς στο λόφο του Αγίου Γεωργίου και αποτελεί σήμερα την βορειοδυτική συνέχεια της Ερμούπολης.

Η είσοδος στην πόλη απέχει περίπου 3,5 χιλιόμετρα από το λιμάνι του νησιού. Η κίνηση των αυτοκινήτων δεν επιτρέπεται, και ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην πόλη μέσα από τα δεκάδες πλακόστρωτα δρομάκια, με τα μικρά κάτασπρα σπίτια με τις καμάρες. Η Άνω Σύρος, αριθμεί 1200 μόνιμους κατοίκους στην πλειοψηφία τους καθολικούς, για αυτό και οι περισσότερες εκκλησίες που συναντάμε είναι καθολικές, με τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου, σήμα κατατεθέν της πόλης, να κατέχει κυρίαρχη θέση ανάμεσά τους. Ο ναός δεσπόζει στην κορυφή του λόφου Σα Τζώρτζης, όπου οι τολμηροί θα πρέπει να ανέβουν τα 1000 σκαλοπάτια που χωρίζουν την κορυφή από την είσοδο για να μπορέσουν να θαυμάσουν την μεγαλοπρεπή αρχιτεκτονική του ναού, αλλά και την μοναδική πανοραμική θεά. Ο επισκέπτης εδώ έχει πολλές επιλογές για την διαμονή του και μπορεί να δοκιμάσει τις πολλές ντόπιες συνταγές στα δεκάδες μικρά ταβερνάκια που ξεπηδούν μέσα από τα πλακόστρωτα δρομάκια.

Η Άνω Σύρος, πηγή ιστορικού, αρχιτεκτονικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος σου δίνει την δυνατότητα να θαυμάσεις εκκλησίες (Αγία Βαρβάρα, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Νικόλαος των φτωχών, Αγία Τριάδα, Άγιος Αθανάσιος, Γέννησης του Χριστού), ιστορικά κτίρια και μνημεία (Δημαρχείο, τις πύλες του παλαιού κάστρου, το Ιστορικό Αρχείο του δήμου,) και μουσεία (μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη, έκθεση ιστορικών επαγγελμάτων και εργαλείων).

Η πρόσβαση στην Άνω Σύρο γίνεται με τα πόδια. Η είσοδος γίνεται από τις πύλες Πορτάρα, Επάνω και Κάτω Τέρμα, Σκαλάκια και Σα – Μπαστιάς.

 Photos

Slide 1
Slide 2
Photo: 2/6 Flickr: markw50
Slide 3
Photo: 3/6 Flickr: Nikos_Z
Slide 6
Photo: 6/6 Flickr: teo58-Scroll to top